מחקר מטה-אנליזה חדש ומקיף שנערך בתחום הסיגריות האלקטרוניות, סקר 107 מחקרים וקבע כי הן ממכרות בדומה סיגריות רגילות. הסקירה נערכה על ידי חוקרים מבית הספר למדעי בריאות הציבור באוניברסיטת ווטרלו בקנדה. מהמסקנות עולה כי נמצא קשר חיובי בין ריכוז הניקוטין בנוזל לבין התלות בסיגריה האלקטרונית, כאשר רמות ניקוטין גבוהות יותר הובילו לתלות רבה יותר.
המחקרים שנסקרו נערכו במעקב אחר בני אדם (68%), וברובם מחקרי חתך ותצפית (עוקבה), אשר אחוז קטן מהם גם יכול להיחשב כמחקרים קליניים. מחקרים אלו פורסמו בנפרד בין השנים 2017-2023, מתוכם 34 נכללו בניתוח הסופי. רוב המחקרים נערכו בארצות הברית ונכללו בהם אוכלוסיות שונות ומגוונות.
החוקרים זיהו גורמים הקשורים לתלות בסיגריה אלקטרונית. הם ניתחו את רמות התלות הקיימות בקרב קבוצות משתמשים שונות. ממצאי המחקר הראו כי משתמשים כפולים (סיגריות רגילות ואלקטרונית) ומשתמשי סיגריות אלקטרוניות לבדן (שעשנו בעבר סיגריות רגילות) הראו רמות תלות דומות. בנוסף משתמשי סיגריות אלקטרוניות בלבד (שלא עישנו סיגריות בעבר) הראו רמות תלות נמוכות יותר בהשוואה למשתמשים כפולים ומשתמשי סיגריות אלקטרוניות לבדן. החוקרים קבעו כי עישון סיגריות אלקטרוניות גורם לתלות בדומה לעישון סיגריות רגילות וכי יש להמשיך ולחקור את הנושא.
בעקבות המחקר החדש, אמר משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, כי: "חברות הטבק והניקוטין משכנעות מעשנים ותיקים לעבור לסיגריות אלקטרוניות בטענה לגמילה מעישון, אך המחקר החדש מוכיח שמדובר באחיזת עיניים שכן השימוש בהן גורם לתלות בדומה לסיגריות רגילות. אלו שמתפתים לעבור עושים זאת על חשבון גמילה מוחלטת ולמעשה ממשיכים את ההתמכרות. יתרה מכך, חברות הטבק גם פונות לילדים ובני נוער עם מוצרי אידוי בטעמים וריחות המערפלים את העובדה שמדובר בהתמכרות המהווה שער כניסה לעולם העישון הכולל סיגריות רגילות. אנו קוראים להמשיך ולקדם בחקיקה איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים ולהפחית את כמות הניקוטין במוצרי העישון בישראל".
לא נמצאו במחקר ממצאים חד משמעיים המצביעים על הבדל מובהק בתלות בין קבוצות סוציו-דמוגרפיות שונות, תלות לפי טעמים או לפי סוג מכשיר אידוי. תקציר המחקר פורסם און ליין ומופיע כמאמר בגיליון אפריל 2025 של כתב העת המדעי הבינלאומי להתנהגויות ממכרות ה – Addictive Behaviors. התקציר תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר באנגלית לחצו כאן:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306460324002922
* יצוין כי השימוש במוצרי עישון מתחיל ומשתרש בעיקר במהלך גיל ההתבגרות. מדובר בגיל פגיע להתחלת עישון, כאשר "רק התנסות" הופכת בקרב בני נוער להתמכרות. עד גיל 25 המוח עדיין מתפתח. בכל פעם שנוצר זיכרון חדש או נלמדת מיומנות חדשה, נבנות סינפסות (קשרים בין תאי מוח) חזקות יותר. מוחם של הצעירים בונה סינפסות מהר יותר ממוח מבוגר. מכיוון שהתמכרות היא סוג של למידה, מתבגרים יכולים להתמכר בקלות רבה יותר ממבוגרים.
* על פי מחקרים מדעיים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן, סיגריות אלקטרוניות גורמות לתסמינים כמו שיעול, הקאות, סיכון לאסתמה, לחץ דם גבוה, התקפי לב, כמו גם נזקים להתפתחות המוח בבני נוער וצעירים, המובילים לבעיות קשב, בעיות למידה, חוסר יציבות רגשית, דיכאון וחרדה.
* בנוסף ברחבי העולם תועדו עד היום עשרות מקרי מוות ואלפי מקרי תחלואה ממחלת המאיידים (EVALI), שגורמת נזק ריאתי חמור כתוצאה מחדירה של חומרים מזיקים לריאות. התופעה מתרחשת בעקבות עישון סיגריות אלקטרוניות וכוללת במקרים מסוימים קריסה של איברי הנשימה.
* מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה קבעו כי סיגריות אלקטרוניות פוגעות בכושר הגופני של צעירים בריאים. יודגש כי בניגוד לטענת ענקיות הטבק, השימוש בסיגריות אלקטרוניות עלול להגביר את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים בריאות, בשלפוחית השתן ובחלל הפה.
יודגש כי הכנסת כבר אישרה ב – 19 בפברואר 2025 בקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ אלי דלל לאיסור מכירת נוזלי מילוי לסיגריות אלקטרוניות בטעמים. ההצעה אוחדה עם הצעתו של ח"כ בועז ביסמוט לאיסור ייצור ושיווק של סיגריות אלקטרוניות (ומוצרי עישון נוספים) בטעמים שכבר אושרה בוועדת השרים לחקיקה ביולי 2023. הצעות החוק המאוחדות ידונו בקרוב בוועדת הכלכלה. באגודה למלחמה בסרטן ברכו על האישור וקראו לכל חברי הכנסת להמשיך להתגייס ולהשכיל לסייע לה לעבור במהרה למען בריאות הילדים והנוער.
–
האגודה למלחמה בסרטן היא ארגון ללא כוונות רווח וכל שירותיה ניתנים לחולים ולבריאים ללא תשלום, הודות לתרומות הציבור, מאז הקמתה בשנת 1952. האגודה פועלת בכל הדרכים לקידום המחקר, דרכי המניעה, האבחון המוקדם ושיפור אמצעי הטיפול והשיקום של חולים ומחלימים. באגודה פועלים כ-3,500 מתנדבים הפרוסים בכ-70 סניפים ברחבי הארץ, השותפים לקידום המאבק בסרטן בקהילה המקומית. כיו"ר האגודה למלחמה בסרטן בהתנדבות מכהן בשנים האחרונות פרופ' משה מיטלמן. לצדו בתפקיד סגן יו"ר אגודה מכהן מר ליאון רקנאטי העושה זאת בהתנדבות מאז 1988. בין היתר פועלים בשנים האחרונות בוועד המנהל של האגודה למלחמה בסרטן גם פרופ' עידו וולף, פרופ' ברוך ברנר ופרופ' סיגל טל. כל חברי הוועד המנהל וחברי ועדות המומחים המייעצות של האגודה למלחמה בסרטן פועלים בהתנדבות מאז הקמתה. כך בין היתר גם פרופ' רונית סצ'י פאינרו ופרופ' איתן פרידמן חברי ועדת המחקר של האגודה וכן פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה לשנת 2004 המכהן בהתנדבות בתפקיד נשיא הכבוד של האגודה למלחמה בסרטן.