לאחר 70 שנה של המתנה – סכר אלומות החדש פותח עידן חדש בדרום הירדן. איך זה ישפיע על הטבע, החקלאות והמטיילים? כל הפרטים בפנים.
חברת המים הלאומית "מקורות" השלימה היום (א') את הזרמת המים הראשונה לסכר אלומות החדש, פרויקט שהושלם לאחר שנים של תכנון וביצוע, בסמוך למורד הירדן הדרומי. הסכר החדש, שהוקם בעלות של כ-11 מיליון שקלים, צפוי להפוך לגורם משמעותי בוויסות מים, שיקום אקולוגי ושיפור חוויית המטיילים באזור.
סכר אלומות: מחלום למציאות
הסכר החדש הוקם במרחק של כשני קילומטרים מסכר דגניה, בלב אזור אסטרטגי סמוך לתחנת השאיבה של אגודת המים עמק הירדן ומט"ש ביתניה. המטרה המרכזית של הפרויקט היא להפריד בין מים באיכות גבוהה, המגיעים מהכנרת, לבין מים באיכות נמוכה יותר שזורמים למורד הירדן בדרכם לים המלח.
הסכר החדש יאפשר שליטה מתקדמת במפלסי המים, ויספק מקור מים איכותי לחקלאות המקומית. כמו כן, הוא מבטיח שמירה על מפלס מים גבוה באתרים תיירותיים פופולריים כמו "הירדנית" ו"רוב רוי", המשמשים מוקדי משיכה למטיילים רבים.
שדרוג נרחב של תשתיות ונוף
במסגרת הקמת הסכר פורק סכר אלומות הישן, שנבנה בשנות ה-40 של המאה הקודמת, ושודרג אפיק הנחל במקטע הסכר. העבודות כללו הרחבת אפיק הנחל להגברת כושר ההולכה של הזרימה, סלילת דרך תפעולית באורך 40 מטרים ועיצוב מחודש של גדות הנחל. נוסף על כך, הוקם "סולם דגים" מתקדם שמאפשר חיבוריות אקולוגית במעלה ובמורד הנהר, לצד שיקום הצמחייה המקומית לחיזוק המערכת האקולוגית.
פרויקט רב-תחומי בשיתוף פעולה נרחב
הפרויקט, שנוהל על ידי "מקורות" בשיתוף רשות ניקוז ונחלים כינרת, רשות המים והמועצה האזורית עמק הירדן, מהווה דוגמה לפרויקט רב-תחומי שבו שולבו טכנולוגיות מתקדמות עם שימור הסביבה. סמנכ"ל הפיתוח והלקוחות של "מקורות", אייל בן דוד, מסביר כי הפרויקט נועד לתת מענה לתרחישים מורכבים, כמו פתיחה מלאה של סכר דגניה: "הסכר החדש יאפשר ויסות מדויק של ספיקת המים לדרום הירדן, תוך שימור מפלסי הכנרת כמאגר הלאומי המרכזי של מדינת ישראל."
השפעה רחבה על תיירות ואיכות חיים
לדברי מנהל רשות המים, יחזקאל ליפשיץ, הסכר החדש לא רק ישפר את השליטה במפלסי הכנרת, אלא גם יתרום לשיקום אזור דרום הירדן ולהגברת אטרקטיביות האזור עבור המטיילים: "השדרוגים באפיק הנחל יהפכו את האזור ליעד מבוקש יותר, עם סביבת נחל מטופחת ונגישה למטיילים."
עידן גרינבאום, ראש המועצה האזורית עמק הירדן, מוסיף: "המועצה מחויבת להמשך שיקום דרום הירדן, תוך שיפור התשתיות והסדרת האפיק, לטובת התושבים והמבקרים כאחד."
מבט קדימה: חיזוק החקלאות ושימור המורשת
אושרי ילוז, מהנדס רשות ניקוז ונחלים כינרת, מדגיש את החשיבות ההיסטורית של הפרויקט: "היום ראינו את התגשמות החזון של סכר אלומות החדש, שמאפשר להעביר ספיקה מקסימלית במקרה של פתיחה מלאה של סכר דגניה. בנוסף, הסכר ישמש כבסיס לחיזוק החקלאות המקומית ושימור המורשת האזורית."
שימור הטבע כחלק מהחזון
עם השלמת סכר אלומות החדש, אזור דרום הירדן עומד בפני פרק חדש בהיסטוריה שלו. הפרויקט מסמל את המיזוג בין פיתוח תשתיות מודרניות לשימור אוצרות הטבע של ישראל, תוך התמקדות בשיקום אקולוגי, תמיכה בחקלאות והגברת הנגישות לציבור הרחב.
קרדיטים – תמונה והדמיה עתידית – מקורות, סרטונים מההשקה היום אבי אריש
המסקנה ברורה: סכר אלומות החדש הוא לא רק מיזם הנדסי, אלא מהלך משנה מציאות עבור הטבע, התושבים והמטיילים באזור.