יחד ננצח הוועדה לביטחון לאומי
מפקד תחנת באר שבע: "אין הלימה בין השיפור בנתונים לתחושת הביטחון של התושב"
יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל: "אין שום סיבה שהעיר באר שבע לא תוכרז כמטרופולין מבחינת השיטור בגלל המורכבויות עמה היא מתמודדת. השיטור העירוני הוא מכפיל כוח ובעתיד יהווה בסיס למשטרה עירונית וכך צריך לבנות אותו".
הוועדה לביטחון לאומי סיירה היום (א') בעיר באר שבע במהלכו שמעה סקירה ממפקד תחנת באר שבע, נצ"מ שלומי דראי וממנהל אגף הפיקוח העירוני, בני מגרלישווילי, על פעילות מצב השיטור בכלל והשיטור העירוני בעיר בפרט בדגש על האתגרים, החסמים והיעדים. הוועדה סיירה בפארק נחל ב"ש שם פגשה את צוותי השיטור העירוני בשטח ושמעה מהם על האתגרים, פעילותם ומשימותיהם. עוד השתתפו בסיור חברי הכנסת יסמין סאקס פרידמן ומשה סעדה, רב פקד אלכס סמוליאנסקי, קצין אג"מ, משטרת באר שבע ופקד איליה לוינסון, מפקד השיטור העירוני ,עו"ד איילת נחום הלוי, הייעוץ המשפטי לוועדה, נציגי המשרד לביטחון לאומי ומרכז המידע והמחקר של הכנסת. יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ פוגל, ציין כי בעיר באר שבע פועל השיטור העירוני מתחילת המאה והעיר מטפחת אותו, כך שבנושא הזה אמורים להיות לה לקחים ותובנות. "השיטור העירוני הוא מרכיב חשוב במלחמה בפשיעה ברחובות ובאנו כדי לבחון וללמוד מהשטח כדי שנוכל לדייק בגיבוש הצעת החוק הסופית". בני מגרלישווילי, מנהל אגף הפיקוח העירוני אמר כי מודל הפעילות בעיר הוא מאד ייחודי ואנו דוחקים שהפקחים והשוטרים יהיו כוח אחוד עם הפעלה מאד מסודרת שיודעים להתאים את עצמם לשינויים ואתגרים. הוא הוסיף, כי לשיטור יש 61 תקנים מהם 20 שוטרים ו- 40 פקחים ומעטפת משפטית צמודה לפעילותם. בנוסף פועלות בעיר היחידה לביטחון אישי ומשמר השכונות" הוא ציין כי בין האתגרים המרכזיים: היוממות הגבוהה לעיר וסד"כ השיטור העירוני הקטן ביחס לצרכים. הפער בין רמת הביטחון ביחס לחוסר תחושת הביטחון, הישובים הסובבים והקושי בהרחבת הסמכויות לפקחים מסייעים. נצ"מ שלומי דראי, מפקד תחנת באר שבע אמר כי העיר גדלה אך תחנת המשטרה לא גדלה בהתאמה ויש לשלש את כמות השוטרים והפקחים. על התחנה להפוך למרחב ויש עומס משימות על השוטרים בכל המובנים.
מנתוני המשטרה עולה, כי מתחילת השנה יש ירידה של 38% בעבירות רכוש מתחילת השנה הנוכחית. ירידה של 20% בתיקי עבירות שוד ועלייה של -7% בהגשת כתבי אישום. הוגשו 225 כתבי אישום עלייה של 81% בגין סחר בסמים ועלייה של 41% כתבי אישום בעבירות תקיפה חמורה. מתחילת השנה בוצעו 1469 מעצרים, 670 מהם עד תום ההליכים. "יש אפס סבלנות לאלימות ואנו סוגרים עסקים ומוגשים כתבי אישום ואנו פוגעים באנשים הנכונים" סיפר נצ"מ דראי. הוא הוסיף, כי פורמלית העיר באר שבע אינה עיר מעורבת אבל מתגוררים בה 25 אלף בני מיעוטים ויש עוד 300 אלף תושבים המקבלים שירות כעיר מטרופולין. "יש הרבה אגדות בתקשורת בנושא הסחיטה. בפועל יש, אבל לא בסדר גודל שמפורסם ואנו עובדים לבצע חשיפה בנושא הזה". בהתייחסו לשיטור העירוני והפיקוח ציין, כי יש שותפות מלאה ויש לבחון תוספת של סמכויות לסל העבירות כדי לסייע בעומס של ניידות הסיור. "בעבירות קלות וקשות בכביש יש עלייה ואנו מקיימים מבצעים של אפס סובלנות לבריונות בכביש אך יש צורך בתגבור שיטור התנועה". לסיכום אמר, כי מבחינת הנתונים באר שבע היא עיר בטוחה. "לצערי אין הלימה בין השיפור בנתונים לתחושת הביטחון של התושב כי הוא מצפה לראות שוטר בעיניים בכל מקום. אנו מתגברים את הסיורים ונראות הניידות כדי להגביר את תחושת הביטחון, אבל בסוף העיר חייבת לקבל את כוח האדם והאמצעים הנדרשים". לשאלת יו"ר הוועדה, ח"כ פוגל, איך המלחמה השפיעה על פעילות השיטור בעיר, ציין נצ"מ דראי, כי בארבעת החודשים הראשונים היה לחץ ומתח תוך ריבוי משימות מעבר לפשיעה. "היו קריאות רבות על אנשים חשודים והיה לנו כוחות תגבור של מג"ב. "התפר המזרחי מחברון פרוץ ואנו ערוכים. במצב קיצון כל השוטרים יודעים את תפקידם והנקודה שעליהם להיות בה". פקד איליה לוינסון, מפקד השיטור העירוני, הדגיש כי המשימה העיקרית של השיטור העירוני היא עבירות האלימות והפרת הסדר במרחב הציבורי ולהוות מכפיל כוח לשיטור. "פקח ושוטר מסיירים יחד בניידת סיור והיחידה היא דינמית ופועלת על ידי מדיניות של מפקד התחנה וראש העיר כדי להגביר תחושת הביטחון של התושבים". מנתוני פעילות השיטור העירוני עולה, כי בשנת 2023 -2024 נבדקו מעל 10,000 חשודים וטופלו מעל 5,600 אירועי איכות חיים , 2,208 אירועי מטרדי רעש , 1,120 אירועי אלכוהול ו- 516 עצורים ומעוכבים. איליה זברובסקי, סגן מפקד היחידה לביטחון אישי באר שבע, סיפר כי הסיירת כפופה לאגף הביטחון בעירייה ופועלת בשיתוף עם המשטרה והשיטור העירוני. "קיבלנו את ההסדרה ותוקף הסמכויות מהשר לביטחון לאומי ואנו פועלים באזורים מוגדרים כמו הפארקים העירוניים, מגרשי הכדורגל ועוד". ליאור מזרחי, ראש מנהלת השיטור העירוני, במשרד לביטחון לאומי, ציין כי יש הפעלה סדורה וכללים מאד ברורים בתוכנית השיטור העירוני. "יש מפתח כוחות סדור לכל הארץ ונעשות ההתאמות הנדרשות בהתאם לתא השטח. לדבריו, לפני כחודשיים נעשה פיקוח ובקרה ליחידה בעיר שקיבלה ציון של 91 בגלל פער מתמשך בכוח האדם המשטרתי. במחוז פועלות 21 יחידות נוספות ברשויות ובמועצות השונות". יו"ר הוועדה, ח"כ פוגל אמר לסיכום כי אין שום סיבה שהעיר באר שבע לא תוכרז כמטרופולין מבחינת השיטור בגלל המורכבויות עמה היא מתמודדת. השיטור העירוני הוא מכפיל כוח ובעתיד יהווה בסיס למשטרה עירונית וכך צריך לבנות אותו".
קובץ מצורף להורדה ביקור הוועדה לביטחון לאומי- להצגה 01.12.2024
קרדיט תמונות: דוברות הכנסת יקותיאל צפרי